20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü

Güncelleme Tarihi: 21/10/2019

En sık görülen metabolik kemik hastalığı

Uzmanlar, osteoporozun tüm dünyada 3 kadından, 50 yaş üzerindeki 5 erkekten birini etkileyen bir sorun olduğunu, hastalığın kırık olmadığı sürece ağrı yapmadığı için sessiz ve sinsi ilerlediğini belirtti.

Osteoporoz (kemik erimesi) düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemiklerde kırık olasılığının artması ile karakterize en sık görülen metabolik kemik hastalığıdır.  50 yaşın üzerinde kadınların üçte birinde, erkeklerin ise beşte birinde görülmektedir. Bu yaygın ve önemli sorunla ilgili olarak toplumun farkındalığını artırmak için tüm dünyada her yıl 20 Ekim “Dünya Osteoporoz Günü” olarak düzenlenmiştir.

Osteoporoz kemiklerin daha hassas, gözenekli, güçsüz ve kırılgan olmasına yol açmaktadır. Genel olarak ileri yaş hastalığı olarak bilinmesine rağmen yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam koşulları ve bazı hormonal bozukluklar sebebiyle erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Osteoporozdan nasıl korunabiliriz?

Düzenli ve dengeli beslenme yanında hareketsiz yaşamdan uzak durmanın ve yaşımıza uygun egzersizlere günlük yaşamımızda yer vermenin osteoporozdan korunmada anahtar role sahip olduğu unutulmamalıdır. Kemiklere yük bindiren egzersizlerin, ne zaman yapılmaya başlanırsa başlansın kemik kütlesinde artışa yol açtığı bilinmektedir.